آینه تمام قد مسكن مهر مقابل مسكن ملی

پاشنه آشیل مسكن ملی كجاست؟

پاشنه آشیل مسكن ملی كجاست؟

به گزارش لباس نو در شرایطی كه قراردادهای مشاركت با سازندگان و دستگاه های اجرایی، دو بال نسبتا قوی مسكن ملی هستند، نگرانی هایی از اجرای این پروژه در قالب ثبت نامی وجود دارد، چونكه تجربه مسكن مهر كه ۵۰۰ هزار واحد آن هنوز پس از ۱۲ سال تكمیل نشده بعنوان آیینه تمام قد پیش روی این طرح است و به این نگرانی دامن می زند.


به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسكن در سه قالب ثبت نام، قرارداد با دستگاه های اجرایی و مشاركت با سازندگان پیش می رود. هدف اولیه راه اندازی ۴۰۰ هزار واحد مسكونی تا سال ۱۴۰۰ بوده اما به نظر می آید سرعت این طرح در بخش ثبت نامی چندان زیاد نیست و ظرفیت لازم برای تأمین نقدینگی را هم ندارد. در مرحله اول نام نویسی از متقاضیان ۱۴۰ هزار نفر واجد شرایط تشخیص داده شدند؛ هرچند طبق آمار ۱۳۹۵ از ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار خانوار كل كشور حدود ۳۱ درصد مستاجر هستند و این عدد در شهرها حدود ۳۷ درصد اعلام شده است؛ بنابراین تقاضای نهفته ای در بازار مسكن وجود دارد كه به هر علت زیر چتر مسكن ملی قرار نگرفتند.
بررسی ها از علت پایین بودن تعداد ثبت نام ها در طرح اقدام ملی نسبت به ظرفیت بالقوه خانوارهای هدف این طرح به عدم امكان تأمین آورده ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان اولیه توسط متقاضیان، ایرادات وارد به نحوه ثبت نام اینترنتی و بی اعتمادی نسبت به طرح های دولتی برمی گردد.
طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسكن در بخش ثبت نامی در ذهن خیلی از افراد، حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد ثبت نامی مسكن مهر را تداعی می كند كه پرونده آن هنوز پس از گذشت ۱۲ سال بسته نشده و این در شرایطی است كه دولت نهم زمان تكمیل واحدها را ۱۸ ماهه عنوان كرده بود. مسكن مهر البته در یك بخش دیگر با بیشتر از دو میلیون واحد تحت عنوان خودمالكی اجرا شد كه با كمترین دردسر در زمان مقرر به نتیجه رسید.
واگذاری پروژه ها به افراد فاقد تخصص و صلاحیت از یك طرف و ناتوانی متقاضیان از تأمین آورده، دو میلیون و ۲۰۰ هزار متقاضی مسكن مهر را در سنگلاخی قرار داد كه هنوز حدود ۵۰۰ هزار نفر آنها از آن بیرون نیامده اند. بر این اساس كارشناسان اخطار می دهند كه مسكن ملی در بخش ثبت نام می تواند، تكرار یك تجربه ناموفق باشد.
مدل دیگری كه در چارچوب طرح اقدام ملی مسكن جلو می رود قرارداد مشاركتی با سازندگان با عرضه زمین مجانی دولتی است. البته ابتدا زمین به مجانی به سازندگان واگذار و در پایان، سهم دولت به شكل واحد مسكونی بازپس گرفته می شود.
طبق اعلام محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی مجموع واحدهای مشاركتی ۷۰ هزار است كه ساخت ۴۰ هزار مسكن شروع شده است. این در شرایطی است كه پروژه های ثبت نامی هنوز در بخش مسطح سازی زمین قرار دارد و حتی در مواردی اختصاص زمین انجام نشده است. به صورت مثال در شهر جدید پردیس حدود ۸۵۰۰ واحد طرح اقدام ملی در بخش واگذاری زمین به تعاونی های واجد شرایط اختصاص یافته كه از مدت ها قبل عملیات اجرایی آن شروع شده اما ۳۰۰۰ واحد ثبت نامی در مرحله آماده سازی زمین قرار دارد.
در شهر جدید پرند هم از ۲۶ هزار واحد هدف گذاری شده ۵۰۰۰ واحد در چارچوب قراردادهای مشاركتی با پیشرفت حدود ۵۰ درصد در حال ساخت و ۷۴۰۰ واحد در همین چارچوب در مرحله آماده سازی زمین است.
گفته می شود تا كنون صلاحیت ۹۴۸۰ متقاضی طرح اقدام ملی مسكن در پرند تایید شده كه البته فعلا فقط ۴۲۴ نفر تكمیل پرونده كرده اند.
قالب دیگر طرح اقدام ملی، انعقاد قرارداد با دستگاه های اجرایی می باشد. تا كنون بین وزارت راه و شهرسازی و سه دستگاه دولتی یعنی وزارتخانه های دفاع، آموزش و پرورش و كار تفاهم نامه هایی برای ساخت ۱۰۰ هزار مسكن كاركنان وزارت دفاع، ۱۷۰ هزار مسكن برای فرهنگیان و ۲۰۰ هزار واحد مسكونی برای كارگران امضا شده و با عنایت به وجود زمین دولتی و پیگیری دستگاه های مربوطه احتمال توفیق این طرح هم می رود.
حدودا یك سال قبل بود كه طرح اقدام ملی تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسكونی كلید زده شد. البته آغاز رسمی این پروژه توسط رئیس جمهور پنجم شهریور سال جاری صورت گرفت. طبق برنامه، وزارت راه و شهرسازی، تكمیل واحدها را سال ۱۴۰۰ اعلام نموده اما احیانا این پروژه زمان بیشتری طول می كشد.
از حدود ۴۰۰ هزار واحد مقرر است ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۳۸ هزار واحد توسط بنیاد مسكن و ۱۰۰ هزار واحد در بافت های فرسوده و ناكارآمد ارائه شود. اگر ۱۰۰ هزار واحد بافت فرسوده كه به شكل مجزا در حال اجراست را كنار بگذاریم باید تا كنون راه اندازی ۳۰۰ هزار واحد تعیین تكلیف می شد. اما بر مبنای اعلام وزیر راه و شهرسازی با گذشت حدود یك سال از آغاز اجرای طرح، تنها ۲۴۰ هزار نفر ثبت نام شده اند؛ چونكه ۴۲ درصد ثبت نام كنندگان معادل ۱۰۰ هزار نفر فاقد شرایط لازم بودند و ۵۸ درصد معادل ۱۴۰ هزار نفر واجد شرایط بوده اند. یعنی باید پالایش مجددی صورت گیرد كه زمان آن اواخر سالجاری عنوان شده است.
كارشناسان معتقدند با این روند بعید است طرح اقدام ملی در چارچوب ثبت نام طی دو سال به پایان برسد. البته وزیر راه و شهرسازی همواره هدف اصلی اش از اجرای پروژه اقدام ملی را خانه دار كردن اقشار متوسط و پایین جامعه و هم چنین ایجاد نهضت خانه سازی عنوان كرده است.
از ۲۰۰ هزار واحد طرح اقدام ملی كه در شهرهای جدید تعریف شده تا كنون ۷۰ هزار واحد شروع شده است. در بنیاد مسكن هم ۱۳۸ هزار واحد برنامه ریزی شده كه تا كنون ۱۳ هزار واحد آغاز و برای ۴۷ هزار واحدی كه زمین آن تأمین شده برنامه در دست تهیه است. ازاین رو شواهد و قرائن نشان داده است كه ظاهرا سرعت پروژه در بنیاد مسكن در حد انتظار نیست.
تجربه مسكن مهر هم نشان داده است درمورد زمان اتمام پروژه های شهرسازی نمی توان برآورد دقیقی داشت. زمانی كه دولت نهم طرح مسكن مهر را در سال ۱۳۸۶ كلید زد قرار بود ۱۸ ماهه واحدها را به مردم تحویل دهد اما پس از شش سال از مجموع دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد، تنها حدود ۶۰۰ هزار واحد را تحویل دادند. حال باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا دولت بعدی هم میراث دار طرح اقدام ملی در چارچوب ثبت نام خواهد شد یا خیر.



1398/11/27
14:51:06
5.0 / 5
4687
تگهای خبر: اینترنت , تجربه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
لباس نو