برندگان و بازندگان در روزگار سیاه نفت

برندگان و بازندگان در روزگار سیاه نفت

به گزارش لباس نو با وجود توافق كاهش تولید تاریخی اوپك پلاس، ظرفیت موجود مخازن نفت در سرتاسر جهان رو به پایان است چونكه تقاضا برای نفت به علت ادامه قرنطینه و محدودیتهای سفر در خیلی از كشورها همچنان ضعیف مانده است.



به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، گروه اوپك پلاس متعهد شده است از آغاز ماه مه تولیدش را مجموعا ۹.۷ میلیون بشكه در روز كم كند اما به قول خیلی از تحلیل گران، ظرفیت نگهداری نفت امكان دارد تا اواسط ماه مه پر شود.

در شرایطی كه بازار جهانی نفت با اشباع بی سابقه عرضه روبرو شده است، بعضی از بخشهای صنعت نفت و بعضی از كشورهای تولیدكننده نفت و شركتهای نفت ملی آنها عملكرد بهتری نسبت به سایرین خواهند داشت.

بر اساس گزارش اویل پرایس، در وضعیت نامساعد فعلی بازار نفت، برخی برنده بزرگ و برخی بازنده بزرگ خواهند بود و همزمان صنعت نفت برای نگهداری نفت و فرآورده های نفتی بدون خریدار به سختی تقلا می كند.

بازندگان

تولیدكنندگان اوپك كه ظرفیت كافی برای پالایش داخلی نفت و قراردادهای بلندمدت با كشورهای واردكننده برای فروش نفت ندارند، بیشترین ضرر را متحمل می شوند. این كشورها شامل آنگولا، نیجریه و عراق هستند.

عراق كه دومین تولیدكننده بزرگ عضو اوپك است، عمده نفتی كه تولید می كند را به فروش می رساند. عربستان سعودی هم چنین كاری می كند اما این كشور در سالهای اخیر قراردادهای پایین دستی مهمی در چین كه بزرگترین واردكننده نفت جهان است، منعقد كرده است كه تقاضای بلندمدت برای نفت عربستان در بازار چین را تضمین می نماید.

با توجه به ظرفیت پالایش هر یك از كشورهای عضو اوپك و هدف تولید آنها در ماههای مه و ژوئن، مجموع ظرفیت پالایش داخلی نفت اوپك در صورت پایبندی كامل اعضای این گروه به كاهش تولید نفت، نصف خواهد شد. اما با عنایت به این كه كشورهای مشاركت كننده در توافق كاهش تولید، پایبندی ۱۰۰ درصدی به این پیمان نداشته اند، اعضای اوپك احیانا بیشتر از دو سوم از ظرفیت پالایش نفتشان تولید خواهند كرد.

كشورهایی كه قراردادهای بلندمدت فروش نفت با واردكنندگان داشته اند، عملكرد بهتری نسبت به كشورهایی خواهند داشت كه نفت خویش را در بازارهای محموله های تك به فروش می رسانند. با این وجود آمار كاملی از این بازار وجود ندارد.

اما كشورهای تولیدكننده نفت كه سهم بالاتری در فروش نفت در بازار محموله های تك دارند، احیانا بیشترین صدمه را از كمبود فضای نگهداری نفت خواهند داد چونكه اشباع عرضه به پالایشگاهها سبب می شود تلاش كنند خویش را از بعضی از تعهداتشان برای خرید نفت خلاص كنند.

شركتهایی كه ظرفیت پایین دستی دارند، تلاش خواهند كرد نفت خامشان را به پالایشگاههایشان بفرستند اما اقتصاد بخش پایین دستی صنعت نفت هم اكنون وضعیت ناگواری دارد چونكه تقاضا برای بنزین، دیزل و سوخت جت در همه نقاط جهان به شدت افت كرده است.

توزیع كنندگان فرآورده های پالایشی بیشترین ضرر را خواهند دید چونكه ترافیك خودرو های سواری همچنان محدود مانده و خیلی از كشورهای جهان همچون هند و آمریكا تحت قرنطینه هستند.

برندگان

بزرگترین برندگان در وضعیت فعلی بازار نفت، دارندگان ظرفیت ذخیره سازی در خشكی و دریا هستند. ذخیره سازی نفت پرتقاضاترین بخش بازار انرژی در یك ماه گذشته بوده چونكه همزمان با افت شدید تقاضا، میزان عرضه افزوده شده است.

معامله گران در بخش فراساحلی تلاش می كنند ذخایر شناور را كرایه كنند و نرخ كرایه ابرنفتكشها سر به فلك گذاشته است. هزینه های نگهداری نفت افزوده شده و هزینه های كرایه ابرنفتكشها برای نگهداری نفت در دریا و فروش آن بعد از افزایش قیمتها، صعود كرده است.

آژانس بین المللی انرژی هفته گذشته اخطار داد كه با وجود اقدامات اوپك پلاس و گروه جی ۲۰ برای كاهش اشباع عرضه نفت، صنعت نفت امكان دارد تا چند هفته دیگری برای نگهداری نفت مازاد نیاز گرفتار محدودیت شود. هیچگاه صنعت نفت با چنین وضعیتی كه گرفتار محدودیتهای لجستیكی شده باشد، مواجه نشده بود.

در آمریكا مخازن نفت احیانا تا اواسط ماه مه دیگری فضای آزاد نخواهند داشت. قیمتهای اندك نفت تولیدكنندگان در سرتاسر مناطق شیل این كشور را وادار خواهد نمود تولیدشان را كاهش دهند. شركت كونوكو فیلیپس هفته گذشته اعلام نمود كه تولیدش در كانادا و آمریكا را تا زمانی كه شرایط بهبود پیدا نكند، ۲۰۰ هزار بشكه در روز كاهش خواهد داد و احیانا سایر شركتهای انرژی هم چنین اقدامی خواهند كرد.

در بحبوحه اشباع عرضه نفت، كاهش تولید اوپك پلاس كه از ماه میلادی آینده اجرا می شود، برای مهار ریزش قیمتها كافی نخواهد بود و دارندگان ظرفیت نگهداری نفت بزرگترین برندگان در اوضاع غیرمعمول و بی سابقه صنعت نفت خواهند بود.




1399/02/01
13:54:18
5.0 / 5
3702
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , خرید , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
لباس نو