درباره بورس مسكن بیشتر بدانیم

درباره بورس مسكن بیشتر بدانیم

آنچه تحت عنوان بورس مسكن طی ماه های گذشته مطرح شده در واقع صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان است و با بورس املاك و مستغلات كه مقرر است عموما به فروش دارایی های مازاد شركت های دولتی بپردازد متفاوت است.


به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، بورس املاک و مستغلات مقرر است از هفته آینده تشکیل گردد. این خبر را دژپسند وزیر اقتصاد اعلام نمود و اظهار داشت که خیلی از سازمان ها همچون بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، ستاد فرمان امام (ره)، تأمین اجتماعی و دانشگاه آزاد اعلام آمادگی کرده اند تا املاک خویش را در این بورس قرار دهند.

فروش املاک مازاد دولتی در بورس املاک و مستغلات
این عرضه املاک در واقع در جهت قانون رفع موانع تولید انجام می شود. طبق این قانون، شرکتهای دولتی تا آخر سال جاری فرصت دارند تا املاک و دارایی های مازاد خویش را به فروش برسانند و در غیر این صورت با مالیاتهای سنگین مواجه خواهند شد. در این حوزه گفته می شود بانک ها به تکاپو افتاده اند تا داراییهای غیر مولد خویش را به نقدینگی نزدیک کنند.
اما صندوق های زمین و ساختمان که از آن بعنوان بورس مسکن یاد می شود ماهیت متفاوت دارد. این طرح که حاصل همفکری وزارت راه و شهرسازی با سازمان بورس است به عرضه پروژه های ساختمانی و حمل و نقل در بازار سهام می پردازد. البته این فرایند هنوز عملیاتی نشده و منتظر اصلاح آئین نامه از جانب دولت به سر می برد.
مطابق این برنامه مقرر است نقدینگی ساخت پروژه های ساختمانی و حمل و نقل از راه واگذاری برگه های سهام به متقاضیان تامین گردد.
طبق مدلی که وزارت راه و شهرسازی عرضه کرده پروژه ها به صورت متری عرضه خواهد شد و ظاهراً هر سهم بعنوان یک متر مربع در نظر گرفته می شود. به صورت مثال برای واحدی در طبقه چهارم یک ساختمان معادل ۱۰۰۰ برگه سهام با قیمت مشخص تعیین می شود. اگر فردی تمام هزار برگه را خریداری کند در انتها پروژه مالک واحد مد نظر خواهد بود.

پیش زمینه های اجرایی شدن بورس مسکن
محمود محمودزاده - معاون وزیر راه و شهرسازی - در اینباره می گوید: در بحث ارتباط بین بازار مسکن و بورس سه اتفاق جدید از قبیل صندوق های زمین و ساختمان، یونیت های متعلق به پروژه های انبوه مسکن و ورود اغلب مصالح ساختمانی به بورس و همین طور اختصاص تابلوی اختصاصی حوزه مسکن و ساختمان در بورس کالا بزودی عملیاتی می شود.
وی ادامه داد: بخش اول و دوم این اتفاقات جدید که در رابطه با جذب سرمایه های خرد اجتماعی و مردم است بسیار می تواند برای سرمایه های خرد اقتصاد پایداری ایجاد کند چون بازار مسکن هم بازار مطمئن و هم بلندمدت است.

اکباتان از راه صندوق زمین و ساختمان راه اندازی شد
اما صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان هم اکنون هم به شکل محدود فعالیت می نمایند. قبل از انقلاب اسلامی هم این صندوق ها وجود داشت که پروژه شهرک اکباتان در شهر تهران از راه این نوع فرایند ساخته شد.
با این وجود پس از انقلاب اسلامی، کمتر به این مقوله پرداخته شد اما در قانون ساماندهی این پیشبینی انجام شده است. آنچه الان باید منتظر آن باشیم اصلاح آئین نامه در مورد صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان است که دولت باید آنرا عرضه کند و مقرر است در آینده نزدیک محقق شود. در صورت اصلاح این آئین نامه، فعالیت صندوق های زمین و ساختمان به شکل گسترده در سرتاسر کشور قابلیت انجام خواهد داشت.

موافقان و مخالفان بورس مسکن چه می گویند؟
از نظر کارشناسان هم هر مکانیزمی که بتواند منجر به افزایش نقدینگی در حوزه ساخت و ساز و رونق این بخش شود مفید خواهد بود. بنا به قول فرشید پورحاجت، دبیر کانون انبوه سازان با اخطار نسبت به این مورد که بورس مسکن، بنگاه داری بانک ها را تشدید نکند به ایسنا اظهار داشت: اگر بورس مسکن واقعاً بخواهد موفق باشد باید یک بستر کاملاً رقابتی و اقتصادی برای فعالیت همه فعالان عرصه ساخت و ساز فراهم آورد.
گروهی دیگر از کارشناسان همچون ایرج رهبر، عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان تهران معتقدند که ورود سنگین تقاضای سرمایه گذاری به بازار مسکن، زمینه ساز افزایش قیمت در سال های اخیر شده و حضور بخش مسکن در بورس، افزایش قیمت هر متر مربع واحد مسکونی را تشدید خواهد نمود.
به نظر می آید یکی از علل مخالفت برخی کارشناسان با بورس مسکن، عدم تمیز بورس مسکن در حوزه خرید و فروش با بخش ساخت و ساز است. با این وجود بنا به قول کارشناسان، قانون مالیات بر عایدی سرمایه که هنوز از دولت به مجلس عرضه نشده و قانون مالیات بر خانه های خالی که از مرداد ماه مقرر است شکل اجرایی به خود بگیرد، مکملی برای طرح های ساماندهی بازار مسکن همچون تعیین سقف ۲۵ درصدی اجاره بها و همینطور بورس مسکن خواهد بود.





منبع:

1399/04/11
22:57:04
5.0 / 5
3060
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
لباس نو