نزول ۲۷ پله ای ایران در جذب سرمایه خارجی در دولت دوازدهم

نزول ۲۷ پله ای ایران در جذب سرمایه خارجی در دولت دوازدهم

گزارش 2021 مؤسسه آنکتاد از وضعیت سرمایه گذاری در جهان در سال 2020 نشان میدهد که ایران در سال 2020 تنها توانسته است 1.3 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب نماید.



به گزارش لباس نو به نقل از اتاق تجاری تهران، برابر تازه ترین گزارش کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد)، ایران در سال ۲۰۲۰ تنها توانسته است ۱.۳ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب نماید که این میزان جذب سرمایه، نسبت به سالهای قبل سیر نزولی داشته و در مقایسه با سال ۲۰۱۹ حدود ۱۱ درصد کاهش نشان میدهد.
در گزارش مؤسسه آنکتاد آمده است که بحران کووید ۱۹ موجب سقوط قابل توجه سرمایه گذاری مستقیم خارجی شد. جریان جهانی FDI در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۳۵ درصد کاهش نشان میدهد و از ۱۵۳۰ میلیارد دلار به ۹۹۹ میلیارد دلار رسیده است. این میزان در مقایسه با سال ۲۰۰۹ که بحران مالی جهانی اتفاق افتاده بود ۲۰ درصد کمتر است. کاهش FDI با شدت بیشتری در کشورهای توسعه یافته اتفاق افتاده است و سرمایه گذاری در این کشورها، ۵۸ درصد کاهش داشته است؛ همین طور FDI در کشورهای در حال توسعه ۸ درصد کاهش یافته و دلیل اصلی این انعطاف پذیری در آسیاست. در نتیجه اقتصادهای درحال توسعه دو سوم FDI را می سازند، درحالی که این رقم در ۲۰۱۹ کمتر از نصف بود.
این گزارش همین طور با نگاهی به آینده، پیش بینی کرده است که جریان نزول FDI در سال ۲۰۲۱ به انتها رسیده و تعدادی از مناطق با افزایش حدود ۱۰ تا ۱۵ درصدی بهبود یابند. بااین وجود FDI در سال ۲۰۲۱ همچنان حدود ۲۵ درصد کمتر از سطح ۲۰۱۹ پیش بینی شده است. پیش بینی های فعلی افزایش بیشتری در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد و سرمایه FDI را به سطح ۲۰۱۹ بازمی گرداند. اگرچه، چشم اندازها بسیار نامشخص هستند و به عوامل دیگر مانند سرعت بهبود اقتصادی و احتمال عود همه گیری، تأثیر بالقوه بسته های بهبود بر FDI و فشارهای سیاسی بستگی دارد.
ارزیابی های مؤسسه آنکتاد نشان میدهد که ایران در مقایسه با کشورهای منطقه، در جذب سرمایه خارجی عملکرد ضعیف تری داشته است. امارات متحده عربی با جذب ۲۰ میلیارد دلار بالاترین کشور منطقه در جذب سرمایه خارجی در سال ۲۰۲۰ است. بعد از آن ترکیه و عربستان به ترتیب با ۷.۹ و ۵.۵ میلیارد دلار قرار دارند. طبق این گزارش، ایران در این سال تنها توانسته است ۱.۳ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب نماید که نسبت به سالهای قبل سیر نزولی نشان میدهد و در مقایسه با سال ۲۰۱۹ حدود ۱۱ درصد کاهش یافته است.
جریان FDI ورودی ایران و برخی کشورهای منطقه (میلیارد دلار)

در قسمتی از این گزارش به این نکته اشاره شده است که آنکتاد همراه با شرکای خود رصدخانه تامین مالی پایدار جهانی سازمان ملل را راه اندازی خواهدنمود. رصدخانه جهانی تامین مالی پایدار سازمان ملل متحد بطور رسمی در اکتبر ۲۰۲۱ در مجمع سرمایه گذاری جهانی آنکتاد راه اندازی می شود و این رصدخانه، جامعه جهانی سرمایه گذاری برای توسعه، همچون تمام سهام داران بازار سرمایه در طول زنجیره سرمایه گذاری جهانی را گرد هم می آورد.
گفتنی است، گزارش سرمایه گذاری جهانی توسط آنکتاد انتشار یافته و مرکز خدمات سرمایه گذاری اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی تهران این گزارش انتشار یافته را بررسی نموده است. این گزارش که سالانه منتشر می شود با مرور بر روندهای جهانی و منطقه ای سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) و مستندسازی تحولات سیاست های سرمایه گذاری ملی و بین المللی، به ارائه چشم انداز و اطلاعات به سیاستگذاران و سرمایه گذاران می پردازد.

1400/04/05
20:05:57
5.0 / 5
1926
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , توسعه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
لباس نو