وزیر اقتصاد مطرح كرد؛

اتصال پیام رسان بانکی ایران و روسیه

اتصال پیام رسان بانکی ایران و روسیه

به گزارش لباس نو، وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران در گفتگویی مشروح با خبرگزاری ˮاسپوتنیکˮ روسیه دیدگاههای خود در حوزه تعاملات اقتصادی بین المللی ایران را شرح داد.



به گزارش لباس نو به نقل از وزارت اقتصاد، متن کامل سوالات وپاسخ های وزیر اقتصاد و خبرنگار اسپوتنیک را در ادامه می خوانید:
سوال: همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در دوره کنونی بخصوص با عنایت به تحریم های شدید غرب ضد دو کشور چگونه پیش می رود و چگونه این تحریم ها در همکاریهای اقتصادی دو کشور دور زده می شود؟
پاسخ: حقیقت اینست که ایران و روسیه خیلی پیش تر از این که تحریم ها ضد دو کشور شروع شود، شرکای تجاری یکدیگر بوده اند و در حوزه های مختلفی با یکدیگر تعاملات و تبادلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی متفاوت داشته اند. و من خاطرم هست (چون من در ترکیب هیأت ایرانی همراه رئیس جمهور بودم) پس از اینکه ایشان حتی در مورد تحریم هایی که در یک سال گذشته بر روسیه وضع شد، قبل از این که این تحریم ها شروع شود در جریان سفری که رئیس جمهور ایران به مسکو داشتند، پایه های همکاریهای بلندمدت میان ایران و روسیه را به شکل مستحکمی با دو کشور پی ریزی کرده اند هنگامی که سید ابراهیم رئیسی از دیدار با رئیس جمهور روسیه برگشتند از ایشان سوال کردم که ملاقات چطور بود؟ در حد بسیار زیادی ابراز رضایت کردند که توافقات خوبی طبق آنچه که دو کشور انتظار داشتند در نشست رؤسای جمهور حاصل شده است. ازاین رو ارتباطات ما بسته به شرایط تحریمی نبوده است. اما روشن است که وقتی محدودیت های بین المللی از سوی نظام سلطه و ایالات متحده ضد کشورهای مستقل وضع می شود، حتما ظرفیت های همکاریهای درخلال این کشورها افزوده می شود و ما هم امیدواریم با عنایت به این که دولت جدید ایران رسماً دیپلماسی خویش را بر محور همسایگی و کشورهای همسو قرار داده است و روسیه یکی از مهم ترین و اثرگذارترین اقتصادهای منطقه و جهان است در همسایگی ایران، بتوانیم از این قرابت و نزدیکی رویکرد دو دولت بیشترین استفاده را برای منفعت دو ملت ببریم.
سوال: تکامل یا یکپارچگی اقتصادی ایران و روسیه و پیوند تجارت بین دو کشور با پول ملی به چه سطوحی رسیده است؟ آخرین آمار حجم تبادلات جاری بین دو کشور چقدر است؟
پاسخ: طبق اطلاعاتی که از گمرک ایران دریافت کرده ام، در ۱۱ ماه سالجاری ایرانی بیشتر از یک میلیون و ۲۷۷ هزار تن صادرات به روسیه و دو میلیون و ۸۷ هزار تن واردات ایران از روسیه بوده است که به لحاظ ارزشی اگر تبدیل نماییم، معادل ۶۷۳ میلیون دلار ارزش صادرات و یک میلیارد و ۳۰۶ میلیون دلار ارزش واردات است که این عدد نسبت به سال قبل افزایش داشت. به سبب این که دو دولت اراده جدی برای افزایش مناسبات تجاری و اقتصادی و سرمایه گذاری بین دو کشور دارند، یکی از شرایط و لوازم آن همین مساله مناسبات پولی است که به آن اشاره کردید و من امروز خوشحال هستم که خدمتتان عرض می کنم به این جهت که کشورهای ثالث نتوانند در روابط اقتصادی ایران و شرکای خود مانع ایجاد کنند، ما ناچار بودیم که نظامات پولی متقابل میان ایران و شرکایش را گسترش دهیم. همانطور که سرمایه گذاران روسی نیازمند ریال بودند و تجار ایرانی نیازمند روبل بودند، ما بتوانیم از ظرفیت پول های محلی استفاده نماییم. امروز، سیستم های پیام رسان بانکی دو کشور کاملاً به یکدیگر متصل شده اند و بانکهای دو طرف با ایجاد زیرساخت های قانونی بزودی می توانند نزد یکدیگر گشایش حساب انجام دهند. این اتفاق در ماههای آینده یعنی احتمالا در همین سال ۲۰۲۳ میلادی استفاده از کارت های بانکی شبکه بانکی ایران در روسیه و کشورهای مرتبط و همینطور استفاده از کارت های بانکهای روسی در ایران برای تجار، گردشگران و مردم دو کشور با اراده ای که دو کشور نشان داده اند، فراهم خواهد شد. اینها پیام های بسیار خوبی است در خصوص این که ما درحال کنار گذاشتن موانع بانکی و ارزی بین ایران و روسیه را بر گسترش روابط اقتصادی کنار می گذاریم و می توانیم از یک انسجام بانکی و پولی بیشتری در یک بستر امن برای مبادلات خود استفاده نماییم، بدون آنکه نیاز باشد از سوییفت و سایر پیام رسان های مالی و شبکه های از این دست استفاده نماییم.
سوال: آندری بلوسوف، رئیس هیئت مدیره راه آهن روسیه اظهار داشت: شرکت راه آهن روسیه در ساخت بخش راه آهن رشت - آستارا در ایران مشارکت فعال خواهد داشت. هزینه این پروژه چقدر است؟ آیا شرکت راه آهن روسیه به تنهایی یا با مشارکت شرکت ایرانی این پروژه را اجرا خواهد کرد؟ شرکت راه آهن روسیه از چه زمانی ساخت این بخش از این پروژه را آغاز می کند و چه زمانی تکمیل می شود؟
پاسخ: آخرین گزارشی که به دست من رسیده است، حاکی از سرمایه گزاری مشترک است، به این معنا که بخشی از هزینه این مسیر از سوی روسیه و بخش دیگر از سوی شرکت ایرانی تأمین مالی خواهد شد. ما حتی در وزارت اقتصاد این پیشنهاد را داده ایم که صندوق توسعه ملی ایران با عنایت به استراتژیک بودن این پروژه ورود بکند و امیدوار هستیم که بتوانیم صندوق را قانع بکنیم که بعنوان شریک این پروژه اقدام نماید. با عنایت به تأکیدی که رؤسای جمهور هر دو کشور بر بازگشایی این کریدور داشته اند ما امیدوار هستیم پیش از این که دولت فعلی ایران دوره چهار ساله خویش را به پایان برساند بتوانیم شاهد افتتاح این پروژه باشیم.

سوال: آیا ایران آماده عرضه پیشنهاداتی به شرکت راه آهن روسیه برای اجرای پروژه های دیگر در ایران است؟ اندازه و ارزش این پروژه ها چقدر ممکن باشد؟
پاسخ: بله، ما چند پروژه دیگر هم با دوستان و طرف های روس خود داشتیم. هم در حوزه راه آهن و هم در حوزه نیروگاهی که در مسافرت آقای رئیس جمهور به مسکو اینها حتمی شد و مورد توافق قرار گرفت و امیدواریم همه این مجموعه پروژه ها که بخشی از آنها از راه فایننس در واقع تأمین خواهد شد و بخشی هم که تأمین مالی آن به عهده طرف ایرانی هست هر چه زودتر مورد بهره برداری قرار گیرد.
سوال: عضویت ایران در سازمان شانگهای و تلاش فعلی تهران برای پیوستن به گروه کشورهای بریکس، تا چه اندازه می تواند به رشد اقتصاد ایران و مقابله با تحریم های اقتصادی غرب کمک کند؟ آیا عضویت در سازمان شانگهای و بریکس فرصتی برای توسعه مبادلات اقتصادی با کشورهای اتحادیه اوراسیا می بینید؟
پاسخ: حتما این فرصت برای توسعه روابط اقتصادی ما با کشورهای اوراسیا وجود دارد و اساساً آینده جهان آینده منطقه گرایی و چندقطبی خواهد بود نه یک جانبه گرایی در اقتصاد جهانی. پیمان های منطقه ای بخصوص با شرکای مهم منطقه ای همچون شانگهای یا بریکس مواردی هستند که دهه های آینده اقتصاد دنیا بر دوش و شانه های این غول های اقتصادی به پیش خواهد رفت. به صورت خاص در مورد این دو پیمانی که شما اسم بردید، می دانید که چندین عضو مشترک هم وجود دارد. سه عضو از پنج عضو اصلی بریکس همان اعضای اصلی سازمان همکاریهای شانگهای هم هستند و جمهوری اسلامی ایران به غیر از روسیه و چین با دو عضو دیگر، یعنی برزیل و آفریقای جنوبی هم روابط خوبی دارد که کمک می نماید هم برای منطقه آسیای میانه و هم بین اقتصادها ی نو ظهور که ما بتوانیم قدرت منطقه ای بالاتری را برای تغییر دادن نظم اقتصاد جهانی به نفع اقتصادهای نوظهور در پیش بگیریم.
سوال: منابع اعلام نمودند که کشورهای آفریقایی با عنایت به تجربه ایران در دور زدن تحریم های غرب برای تسهیل در انجام معاملات مختلف با روسیه به ایران متوسل خواهند شد. ایران در این حوزه چه نقشی و کمکی می تواند داشته باشد؟
پاسخ: ما با عنایت به این که بیشتر از ده است که در دور جدید تحریم های ایالات متحده تجربه اداره کردن اقتصاد در ذیل محدودیت های تحریمی را داریم و هم اکنون شرکتهای ایرانی توانسته اند به بلوغ خوبی برسند که حجم تجارت ما همزمان با فشارهای تحریمی افزایش پیدا بکند، کاملاً آماده هستیم که این نقطه نظرات را با سایر شرکای راهبردی در بین بگذاریم. شاید برای شما جالب باشد، ما امسال میلادی میزان صادرات غیر نفتی ما بیشتر از تمام سالهای گذشته بوده است و صادرات نفت ما هم در ماه های اخیر نسبت به سه سال گذشته، بیشتر بوده است ازاین رو علیرغم این که توانسته ایم رکوردهای جدید را در تجارت خارجی و برون گرایی و همکاریهای اقتصادی ثبت نماییم. همچنان اصرار داریم که از ظرفیت های کشورهای همسایه و همسو اگر بتوانیم استفاده نماییم، با سرعت بیشتری خواهیم توانست به رشد اقتصادی ایران کمک نماییم.
سوال: وزیر دارایی عربستان می گوید سرمایه گذاری های عربستان در ایران امکان دارد بعد از توافق دو طرف خیلی سریع اتفاق بیفتد، آیا حاضرید در عربستان سرمایه گذاری کنید و در کشور خویش را برای سرمایه گذاری به روی ریاض باز کنید؟ آینده روابط اقتصادی ایران و عربستان چگونه می بینید؟
پاسخ: دولت ما بر مبنای سیاست همسایگی کاملاً آماده نوسازی روابط اقتصادی با تمام کشورهای منطقه است و تحکیم روابط همسایگی را عامل قوی شدن منطقه می داند. به لحاظ فناوری های نوین مثل نانو و بیو می توانیم منبع صادرات و سرمایه گذاری باشیم و کشورهایی مانند عربستان هم فرصت تعاملات اقتصادی را خواهند داشت.

1402/01/04
14:34:56
5.0 / 5
439
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تجربه , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
لباس نو