به دنبال مدیریت مصرف آب

کنتورها را تفکیک کنید

کنتورها را تفکیک کنید

لباس نو: توجه به مدیریت مصرف آب در شرایطی که پایتخت با تنش آبی مواجه می باشد اهمیت بسیاری دارد اما باید توجه داشت تا آن زمان که کنتورها تفکیک نشود، توجه به میزان مصرف از طرف مشترکان چندان جدی نخواهد بود.


به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، در صورتیکه استان تهران تنها ۰.۸ درصد از مساحت کشور را تشکیل می دهد، طبق آخرین برآوردهای رسمی نزدیک به ۲۰ درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده که نشان گر تراکم بالای جمعیت این استان است. از طرف دیگر استان تهران به تناسب جمعیت، دومین استان فقیر کشور به لحاظ منابع آبی است.
بر همین مبنا یکی از بزرگ ترین چالش های مزمن این استان، تامین آب سالم و بهداشتی برای ساکنان است؛ امری که کاهش شدید بارش ها و به دنبال آن کسری منابع آنرا دشوار ساخته است. در شرایطی که چندان نمی توان برای افزایش ظرفیت آب و بهبود وضعیت منابع کاری کرد، تنها راه حل موثر، مدیریت تقاضا و یا به عبارتی اصلاح روند مصرف آب است.
سرانه مصرف آب در تهران طبق اعلام، حدود ۲۲۰ تا ۲۳۰ لیتر در شبانه روز است، در صورتیکه طبق الگوی استاندارد مصرف هر تهرانی باید تا ۱۳۰ لیتر آب مصرف کند. عوامل مختلفی را می توان برای این اختلاف قابل توجه الگو و سرانه مصرف عنوان کرد؛ تغییر سبک زندگی، افزایش میانگین دمای هوا، نازل بودن بهای آب و بی توجهی به ارزش ذاتی آن از عمده ترین مواردی است که سبب مصرف بالای آب می شود. اما در این میان، شیوه ساخت مجتمع های مسکونی و اداری و پروسه توزیع آب در آنها نیز اثرات تعیین کننده بر میزان مصرف دارد.
یکی از این موارد وجود کنتورهای مشترک آب است که می تواند برای ساکنان مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد. در صورتیکه یکی از ساکنان نسبت به مصارف خود بی توجه باشد، متوسط مصرف آب برای تمام واحدها افزایش می یابد. به عبارتی باتوجه به اینکه برای تمامی واحدها در یک آپارتمان تنها یک قبض آب صادر می شود، هریک از واحدها دیگری را مقصر افزایش مصرف اب قلمداد می کند.
ساکنانی هستند که اغلب ساعات روز در خانه نیستند و آب هم کم مصرف می کنند، یعنی خواه ناخواه صرفه جویی می کنند ولی چوب مصرف بیش از حد همسایه ها را می خورند. واحدهای پرمصرفی که عملاً سهم کم مصرف ها را می خورند و چون بهای آب مصرفی بصورت مساوی بین آنان تقسیم می شود، دیگر توجهی به این مساله ندارند و دانسته یا نادانسته از این مسئله سوءاستفاده می کنند.
باتوجه به اینکه در بیش تر آپارتمان های درحال ساخت کنتور آب بصورت یک پارچه برای کل آپارتمان در نظر گرفته می شود و سهم مصرفی هر واحد به تفکیک قابل تشخیص نیست، بدیهی است برای کل آپارتمان نیز میزان مصرف آب اهمیتی ندارد، چونکه همه ساکنان بطور مساوی و یا باتوجه به نفرات هزینه مصرف آب را پرداخت می کنند و چه بسا خانواده ای با جمعیت کم تر، بیش تر از خانواده ای با جمعیت بیش تر از آب استفاده نماید و از آنجائیکه هیچ روشی برای سنجش درست میزان مصرف آب وجود ندارد، هیچ کدام از اشخاص ساکن در یک آپارتمان انگیزه ای برای کاهش مصرف آب واحد خود ندارد و هیچ تلاشی در این خصوص نخواهد کرد.
این در شرایطی است که اگر ساکنان واحدهای آپارتمانی را مستقیما در پرداخت هزینه آب مصرفی با میزانی که مصرف می کنند تشویق شوند، آن گاه هر واحد آپارتمان باتوجه به اینکه به نسبت مصرف آب مجبور به پرداخت هزینه است و این مبلغ مستقیما از جیب خانواده کسر می شود و در نتیجه آگاهانه به دنبال راهکارهایی برای کاهش مصارف خود خواهد گشت.
بر این اساس، اگر کنتور آب تفکیک شود هر واحد عملکرد خودرا در آخر ماه می بیند و موجب مدیریت درست در مصرف آب می شود و از سویی هیچ واحدی خودش را از نظر مصرف آب با دیگری مقایسه نمی کند و در آخر عملکرد صرفه جویانه همسایگان کم مصرف هم گم نمی گردد.
بی شک موضوع تفکیک کنتورهای خانگی در ساختمان های مسکونی راهکاری برای برون رفت از مشکل مصرف بی رویه آب است. اما آیا قانون گذار و نهادهای ناظر و اجرائی مانند شهرداری و سازمان نظام مهندسی الزاماتی برای اجرای آن وضع کرده اند؟ سازمان نظام مهندسی یکی از نهادهایی است که علاوه بر ترویج اصول معماری و شهرسازی و رشد آگاهی عمومی نسبت بـه آن و مقـررات ملـی سـاختمان و افزایش راندمان، مقررات ملی ساختمان را وضع و رعایت الزامات این مقررات ملی را کنترل خواهدنمود.
حالا که پایتخت با مشکل کمبود بی سابقه آب مواجه می باشد جا دارد که سازمان ها و نهادهای ذی ربط با بازبینی در بعضی قوانین و اعمال قوانین مناسب و بازدارنده، زمینه های فرهنگی و اجتماعی لازم برای مدیریت بیش از پیش مصرف آب در ساختمان ها را فراهم آورند.




منبع:

1401/02/20
12:17:09
5.0 / 5
1086
تگهای خبر: ساختمان , قانون , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
لباس نو